Научно-техническите цели на проекта могат да се обобщят в две насоки:

  • Създаване на нови математични модели на генератори използващи възобновяеми енергийни източници, които да бъдат имплементирани в специализирани алгоритми за изследване на: (i) устойчивостта на електроенергийната система при малки и големи смущения; (ii) механизма на поддържане на синхронната работа на конвенционалните генератори и регулиране на честотата на напрежението.
  • Създаване на експериментален комплекс, имитиращ малка по мащаб електроенергийна система, с който на „живо“ да се симулират преходни процеси при големи и малки смущения, при различно дялово участие на конвенционални електрически централи и такива използващи възобновяеми източници на енергия.

 

     В кадрово отношение, целта на проекта е да повиши научния капацитет на участниците в екипа, чрез натрупване на качествено нови знания за научната област. Екипът предлага програма за устойчиво разпространение на научните резултати чрез публикации в реферирани журнали с импакт фактор, международни конференции, осъвременяване на съществуващи и разработване на нови учебни програми за обучение на студенти в ОКС „бакалавър“ и „магистър“. С това ще се постигне повишаване на рейтинга на базовата организация и трансфер на знания към широк кръг от учени, специалисти и студенти.

 

    Постигането на целите в проекта се очаква да има широко-обхватно въздействие и принос към Националните и Европейски енергийни приоритети.